БАДДПО отбелязва 25 години от създаването си

Българска Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) отбеляза 25-та годишнина от учредяването й. Събитието се състоя на 13 септември 2022 г., от 18.00 ч. в Гранд хотел София.

 

БАДДПО е учредена през 1997 г. от ПОК „Доверие“, ПОК „Съгласие“, ПОД „Алианц България“, БПОД, което през 2002 г. се влива в ПОК „Доверие“ и ПОАД „ЦКБ – Сила“, които са първите пет дружества в страната, с предмет на дейност допълнително пенсионно осигуряване.

 

През годините на своето съществуване, Асоциацията и нейните членове се включват активно в процесите по подготовка на законодателството, което да регламентира дейността, реформата в пенсионно осигурителната система в България и въвеждането на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, като част от нея, и тн.

 

Понастоящем, в БАДДПО, членуват девет лицензирани пенсионно осигурителни дружества  - ПОК „Доверие“, ПОК „Съгласие“, ПОК „ДСК- Родина“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ОББ“, ПОАД „ЦКБ-Сила“, ПОД „Бъдеще“, ПОД „Топлина“ и ПОД „Пенсионно осигурителен институт“, които управляват над 18 млрд. лв. активи и имат над 4.8 милиона клиенти.

 

Ролята на допълнителното пенсионно осигуряване за пенсионната и финансовата система на страната и на БАДДПО, като асоциация, която представлява този пазар, бе подчертана във всички приветствия, които бяха отправени към членовете на Асоциацията – от Президента на Република България Румен Радев; министър-председателя Гълъб Донев; министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, Диана Йорданова и Йян-Вилем Боума – председател на управителния съвет на Конфедерацията на европейските пенсионни асоциации Pensions Europe.

 

В своите поздравления към членовете на БАДДПО и гостите на събитието, Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и един от двигателите на реформата в пенсионно осигурителната система, като министър на труда и социалната политика в периода 1997-2001 г., подчерта ролята на пенсионните фондове като едни от най-мощните финансови институции и инвеститори в страната. Той припомни, че ако те не бяха създадени, милиони български граждани нямаше да имат възможност за получаването на по-справедливи пенсионни доходи, а тези близо 20 млрд. лв., щяха да бъдат изхарчени без никаква видима полза.

 

От своя страна, Никола Абаджиев, дългогодишен председател на БАДДПО и почетен председател на Асоциацията, напомни за тежкия и отговорен път, през който преминават дружествата и организацията още от създаването ѝ. За волята на учредителите, в лицето на тогавашните изпълнителни директори на петте пенсионно осигурителни дружества за обединение в името на общите цели, които далеч надхвърлят индивидуалните пазарни стремежи на всяка една от компаниите и постигнатите, с много усилия, положителни резултати, както за индустрията, така и за осигурените лица и финансовата система на страната.

 

Николай Василев, член на асоциацията на CFA в България и управляващ партньор на УД „Експат Капитал“ и министър в две правителства в периода 2001 – 2009 г., акцентира върху необходимостта от увеличаване на вноската в универсалните фондове от 5 на минимум 10%, подобряване на режима за инвестиции на активите на пенсионните фондове и острата необходимост от създаване на мултифондове, въпрос, който чака своето нормативно решение над 15 години. Той говори и за необходимостта от дълбока реформа в първия стълб, за да може системата да престане да генерира огромни дефицити, които да бъдат финансирани от данъците на българските граждани.

 

На финала на събитието, Евелина Милтенова, председател на БАДДПО, още веднъж изрази своята благодарност към всички партньори, без които дейността на Асоциацията не би била възможна и покани всички членова на Управителния съвет, с които разрязаха празнична торта.

 

БАДДПО е член на Европейската конфедерация (PensionsEurope), която представлява обединение на 24 национални пенсионни асоциации на пенсионни фондове от 18 страни-членки на ЕС и други четири европейски държави.