Даниела Петкова: 15 000 души веднага трябва да подадат заявления за преизчисляване на пенсиите

Около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в НОИ за преизчисляване и увеличение на пенсиите по новата методика, за да не бъдат ощетени. Причината е, че от 1 септември редукцията, или така нареченото намаление на държавната пенсия, вече е наполовина.

 

Преизчислението и увеличението се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават вече държавна пенсия, но са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги прехвърлят в НОИ, посочва Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", пред БНР.

 

Важно е всеки да подаде заявление за преизчисление, защото от НОИ не оповестяват, кои са точно пенсионерите, които могат да се възползват от увеличението, а само дават тяхната бройка. Освен това от ведомството няма да актуализират автоматично пенсиите, което може несправедливо да ощети хиляди души.

"Всеки един от тези 15 000 души е заинтересован веднага да си подаде документите, защото забавянето означава месеци, в които ще получава по-малка пенсия“, посочва Петкова.

По думите й промените ще гарантират по-висок размер на изплащаните от НОИ пенсии за осигурените и във втория пенсионен стълб. Така всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и от днес насетне подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд.

 

Неговата държавна пенсия ще бъде намалена с около 10 на сто, а не с 20, както се случваше до момента.

  

Повече от интервюто на г-жа Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", пред БНР тук:

  

Заявлението - обр. УП-29 - Заявление за преизчисляване на пенсия по реда на § 7д от ПЗР на КСО - можете да изтеглите от интернет страницата на Националния осигурителен институт или тук: