Даниела Петкова пред Дойче Веле: "Липсата на квалифицирани кадри е пречка за развитие на икономиката"

"Липсата на кадри, особено квалифицирани, на пазара на труда, е вече един от основните проблеми на бизнеса и пречка за развитие на икономиката с по-ускорени темпове". Това  коментира за Дойче Веле председателят на УС на ПОК “Доверие” Даниела Петкова по повод на доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за младежите в категорията NEETs (Not in Employment, Education or Training – тоест - нито работят, нито учат или се обучават професионално). 

 

По данни на националната статистика, в края на 2022 г. младите хора във възрастовите групи 15-29 години в България са общо 854 074. При над 15% дял на NEETs това прави малко повече от 130 хиляди души - голяма група хора в активна възраст на фона на застаряващото население и увеличаващ се брой пенсионери - като дял това е почти 5% от всички заети. Тези младежи не работят, не учат, нито пък се обучават на професионални умения. Така че дори да решат в някакъв момент да си търсят работа, не са конкурентоспособни и могат да разчитат само на нископлатена и/или неквалифицирана работа. 

 

Даниела Петкова посочва, че е важно е да се оптимизира трудовото законодателство, с цел улеснение и по-широко разпространение на почасовата работа. Така тези, които имат причини или не желаят да работят всеки ден, на пълен работен ден, ще получат възможност за временна заетост. От осъвременяване се нуждаят и данъчното и осигурително законодателство за широко приложение на работата на проектен принцип – заетост само за времетраенето на проекта, предлага Петкова. 

 

По думите й не е за пренебрегване и възможният извод, че част от младежите на възраст 25-29 г. всъщност не желаят да работят и да учат, а това вече би бил истински дълбок проблем за пазара на труда, дължащ се на образователната система и култура на поведение в България. 

 

Целият материал можете да прочетете тук