ПОК „Доверие“ с присъствие на обзорното предаване „Дума на годината“ на Дарик Радио

Представители на ПОК „Доверие“ присъстваха на обзорното обществено-политическо предаване на Дарик радио – „Дума на годината“. По време на живия ефир, в изнесеното студио, в ресторант “Komat”, в София, беше представен анализът за изтеклата година и прогнозите за 2024 г. на президента Росен Плевнелиев (2012-2017), кметa на София Васил Терзиев, създателя на „Овергаз” Сашо Дончев, актрисата и модел Диляна Попова, финансовия министър Асен Василев, както и посланикa на САЩ в България - Кенет Мертен. 

 

За президента Росен Плевнелиев, „Шенген“ категорично е дума на 2023 г. За следващата година той определи „Еврозона”, тъй като е основен прироритет на държавата. 

По думите му европейското приобщаване ще даде шанс на настоящото и следващите поколения да живеят в просперитет и при строго спазване на човешките ни права. 

 

Кметът на София Васил Терзиев определи за думата на изминалата година „София“. За 2024 г. се надява да бъде „обединение“ или „съединение“. Той добави, че предстоят големи инфраструктурни проекти в София, които ще бъдат осъществени през следващите 12 месеца.

 

„Война” е дума на годината според Сашо Дончев, създател на най-голямата частна газова компания у нас – „Овергаз”.  Според него войната се отнася до всички измерения – в институциите, между нас самите, но, като най-тъжно определи случващото се Украйна и в Израел. 

 

Актрисата и модел Диляна Попова сподели, че за нея думата на годината е екстраполация. Препратката идва от телевизионен сериал, който разглежда щетите, които причиняваме на планетата със свръх консумацията. За 2024 г. би искала думата на годината да е "мир". 

 

Финансовият министът Асен Василев определи „демография”, като дума на 2023 г. Той поясни, че отчитаме по-голяма раждаемост и завръщане на български граждани от чужбина. По думите му, това се дължи на факта, че страната ни става все по-добро място за живеене, което е истинската оценка за работата на едно правителство. 

 

За Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, думата на годината за 2023 г. е „обединение“ или „заедност“.

„Отпразнувахме 120-годишнина на дипломатическите ни отношения. Работихме заедно за модернизация на българската армия и доведохме предприемачи, които биха инвестирали тук“, посочи посланик Мертен, добавяйки че работи за привличане на повече туристи в България. Надеждата му е, че дума за 2024 г. ще бъде "партньорство".