ПОК „Доверие“ бе партньор на форума “Светът през 2023″

ПОК „Доверие“ бе един от партньорите на форума „Светът през 2023“, който се организира от списание The Economist. Събитието се проведе на 06.02.2023 г., в София, като домакин на проявата през тази година беше Гранд Хотел Милениум София.

 

В рамките на тазгодишното издание, бяха представени прогнозите на политици, бизнесмени и учени за развитието на света, региона и България за 2023 г. Беше акцентирано върху трудностите, породени от войната в Украйна, инфлацията, постковид предизвикателствата и сложните и многофакторни кризи, които ни съпътстват през последните години, тяхното отражение и перспектива за успешно разрешаване.

 

Сред дискутираните теми бяха такива, свързани с изграждането на устойчиви бизнес модели, с развитието и задълбочаването на процесите на дигитализация и преход към зелена икономика, с партньорството и свързаността между партньорите в ЕС, НАТО и на Балканите, за подобряване на качеството на живот, сигурността и успешния път на България, към приемане на еврото като официална валута и влизането ѝ в шенгенското пространство.

 

“Светът през 2023″ бе открит и воден от Джоан Хой, директор на Световния индекс за демокрация в The Economist Group. В него, с кратки експозета и отговори на въпроси, се включиха: Румен Радев, президент на Република България, Гълъб Донев, министър - председател на Република България, професор Кристофър Писаридис, носител на Нобелова награда за икономика за 2010 г., преподавател в London School of Economics and Political Science, Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, проф. д-р Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия, Петя Димитрова, председател на УС на Пощенска Банка, Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България и др.

 

Специално за събитието, видеообръщение отправи Хелена Дали, еврокомисар по равенството, а участниците бяха предизвикани да отговорят на любопитни въпроси и да направят собствените си прогнози за развитието на света, региона и България през 2023 г.

 

Форумът “Светът през 2023″ се провежда за трети път в страната, като нивото и интереса на участниците към него чертае добри перспективи за утвърждаването му в календара на значимите и очаквани събития  в сферата на икономиката и общественото развитие в България.