История

 1. През 2023 г. ПОК „Доверие“ заслужи за 12 пореден път отличието за пенсионно осигурително дружество на годината в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“, които се връчват ежегодно от Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).  

   

  ПОК „Доверие” увеличи всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания, като, за периода от 1-ви април 2022 г. до 31-ви март 2023 г., увеличението на пожизнените пенсии беше с 14.26% на годишна база, а на разсрочените плащания беше с 8.5% на годишна база. 

   

  За поредна година, ПОК "Доверие" бе партньор на социалния проект на Дарик радио - „40 до 40“, който има за цел да открие, насърчи и даде публичност на млади и успешни българи и техните постижения. Компанията подкрепя каузата за шеста поредна година.

   

  Компанията беше партньор на 18-ата Световна среща на българските медии под надслов „Медии и свобода“, която по традиция организира Българската телеграфна агенция (БТА). Във форума се включиха журналисти от 33 държави, сред които представители на 40 български медии от 16 страни. 

   

  В рамките на ежегодната си инициатива „Социално активен ден“, екипът на ПОК „Доверие“ почисти и облагороди района около рибарника край Панчаревското езеро, както и част от алеята между ВЕЦ „Кокаляне“ и язовирната стена. Инициативата, която премина под надслова: „Добротата е единствената инвестиция, която никога не се проваля“, е част от политиката за корпоративно социална отговорност на Компанията и се проведе с подкрепата на местната администрация на Район Панчарево.

  Благодарение на съвместните усилия на над 250 служители на Компанията и техни близки от цялата страна, беше почистена поляната, позната като плаж „Пишмана“ и боядисани бетонните прегради около нея, както и парапетите на моста към главната алея. 

   

  Дружеството подкрепи 31-то издание на церемонията по връчването на приза  „Банка на годината“, организирано от Асоциация „Банка на годината“. 

   

  ПОК „Доверие“ участва и в международна конференция, организирана от Европейската конфедерация PensionsEurope (CEЕC Forum) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).  

   

  За пореден път, служителите на ПОК „Доверие“ предадоха няколко десетки килограма пластмасови капачки, в 10-ата кампания на "Капачки за бъдеще", която се проведе този месец, в редица български градове.  

   

  ПОК „Доверие“ се включи и в XXI-то издание на образователната програма „Небанковия финансов сектор в България“, посрещайки в своята Централа 12 ученици от гимназии с профилирано обучение по икономика и финанси от различни градове на страната. Събитието бе организирано от Комисията за финансов надзор, Министерството на образованието и науката и Фондация "Атанас Буров". 

   

  Компанията се включи и в авторитетния INVESTOR FINANCE FORUM.  „България е топ дестинация за start-up проекти. Може да се каже, че сме една от белите лястовици в Европа по този показател“, заяви Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“. По думите му, нашата държава, макар и малка по размери, може да се превърне в инкубатор за интересни начинания, като пример за това е изключително успешното развитие в миналото на интернет мрежата в страната. 

   

  Представители на ПОК „Доверие“ взеха участие в Кръгла маса, на тема „Финансово-счетоводна отчетност с общо предназначение на пенсионните фондове от втори и трети стълб на пенсионната система в България. Проект за национален счетоводен стандарт“, организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). 

   

  В края на 2023 г. Компанията стана партньор на Асоциацията за инсулт и афазия, като подкрепи Националната кампания „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“. Инициативата включва разпространение, на територията на страната, на безплатни информационни материали за рисковите фактори и симптомите на инсулта, и правилното поведение при тяхното установяване, както и на кратък клип със симптомите на заболяването.

 2. През 2022 г., International Finance Corporation (IFC), част от Световната банка, стана акционер на ПОК „Доверие“, с почти 10% участие в капитала на Дружеството. IFC е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

   

  В резултат на извършената актуализация, считано от 01.04.2022 г., бе увеличен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии от Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие” и на разсрочените плащания от Фонда за разсрочени плащания „Доверие”.

  • Актуализацията на пожизнените пенсии се извърши с 50 на сто от превишението на реализираната, на годишна база, доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие” през периода от 04.10.2021 г. до 31.03.2022 г., включително, над техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии.
  • Актуализацията на разсрочените плащания се извърши с 50 на сто от реализираната доходност, на годишна база, от инвестирането на средствата на Фонда за разсрочени плащания „Доверие” през периода от 20.09.2021 г. до 31.03.2022 г., включително.

  Реализираната доходност, от управлението на активите на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие“ и на Фонда за разсрочено плащане „Доверие“ през периода, за който се отнася актуализацията, е съответно 19.58% и 28.79%, на годишна база.

   

  ПОК „Доверие“ надгради своя корпоративен сайт, създавайки английска версия (https://www.poc-doverie.bg/en). По този начин, успешно продължи изпълнението на корпоративната политика да предоставя възможно най-изчерпателна и прозрачна информация на чуждоезичните клиенти и партньори, в интернет среда.

   

  На 27 март, служители на Компанията взеха участие в доброволческата инициатива за засаждане на плодна гора в пернишкото село Студена. Събитието, организирано от Гората.Бг, беше посветено на великия български художник Владимир Димитров-Майстора.

   

  Служители на ПОК „Доверие“ се включиха в кампанията "Капачки за бъдеще". Десетото издание на благородната кауза се проведе на 16 и 17 април. Събраните средства бяха използвани за закупуване и оборудване на втора детска неонатална линейка и първата планинска офроуд линейка за трудни терени.

   

  Компанията участва със специализиран щанд на IX конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), който се проведе на 10-11 май, в „Интер експо център“ – София. По време на събитието, делегатите и гостите имаха възможност да се запознаят с продуктите на ПОК „Доверие“, както и да се консултират по теми, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване.

   

  Компанията подкрепи и 30-то издание на церемонията по връчването на приза „Банка на годината“, организирано от Асоциация „Банка на годината“. Събитието се проведе на 6 юли, в Гранд хотел Милениум, София.

   

  За поредна година, ПОК "Доверие" бе партньор на социалния проект на Дарик радио - „40 до 40“, който има за цел да открие, насърчи и даде публичност на млади и успешни българи и техните постижения. Компанията подкрепя каузата за шеста поредна година.

   

  Компанията, вярна на традициите да цени високо културата и изкуството, подкрепи 11-ия кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“ в град Попово, както и Latin Beach Boom 2022 в Курортен комплекс „Албена“.

   

  През месец септември, Компанията се включи в тържествата по повод  25-та годишнина от основаването на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). БАДДПО е създадена през 1997 г., като ПОК „Доверие“ е сред учредителите ѝ.

   

  На 13 октомври, се проведе второто издание на финансовия форум „Силата на инвестициите. ПОК „Доверие“ бе официален партньор на събитието, организирано от Infostock.bg. Сред участниците бяха водещи експерти в областта на икономиката и финансите, които коментираха актуални теми и различни възможности за инвестиции на българския и международните капиталови пазари, както и вложенията в имоти, криптовалути и много други теми.

   

  През 2022 г. ПОК „Доверие“ беше единствената българска компания, която подаде Доклад за напредъка по Глобалния договор на ООН по новите стандарти, които бяха въведени експериментално от световната организация и които, от 2023 г., стават задължителни за всички членове на глобалната инциатива.

  Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) за пореден път присъди кредитен рейтинг А- (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие“, както и кредитен рейтинг А – pf (перспектива: стабилна) на управляваните от нея фондове: Универсален пенсионен фонд "Доверие", Професионален пенсионен фонд "Доверие" и Доброволен пенсионен фонд "Доверие“.

   

  Компанията получи 11-а поред статуетка за победител в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“  от наградите за принос в застраховането и осигуряването, които се връчват ежегодно от Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

   

  Към края на 2022 г. осигуряващите се лица в трите фонда, управлявани от ПОК „Доверие“, са общо 1 247 605 души, а нетните активи под управление са 4 754 894 хил. лв., по данни на Комисията по финансов надзор (КФН), - http://www.fsc.bg/.

 3. През 2021 г. ПОК „Доверие“  посрещна първите си пенсионери от универсален пенсионен фонд, ключово събитие, както в историята на Компанията, така и за пазара на допълнително пенсионно осигуряване в България.

    

  В рамките на годината, Компанията направи всички необходими промени във вътрешнонормативната уредба и огранизация на процесите, свързани със стартирането на фазата на изплащане на пенсии от УПФ.

    

  През септември месец, бяха подписани и първите договори с лица, навършили необходимата възраст за пенсиониране по чл. 68, ал. 1 от КСО, която им позволява да получат своите средства от универсален фонд.

   

  На 02.09.2021 г., УС на ПОК „Доверие“ взе решение за създаване на Фонд за разсрочени плащания „Доверие“, вписан в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 13 от Закона за Комисията за финансов надзор с Решение № 667 – ФРП от
  09.09.2021 г. на Комисията за финансов надзор.

   

  На 20.09.2021 г., УС на ПОК „Доверие“ взе решение за създаване на Фонд за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие“, вписан в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 13 от Закона за Комисията за финансов надзор с Решение № 712 – ФИПП от 28.09.2021 г. на Комисията за финансов надзор.

    

  На външния сайт www.poc-doverie.bg, бяха разработени и пуснати в експлоатация калкулатори за изчисляване на възрастта за придобиване на право на пенсия от универсален фонд и за изчисляване на прогнозен размер на първата пожизнена пенсия, без допълнителни условия, от ФИПП „Доверие“. За популяризиране на тази услуга, през месец декември, беше реализирана информационна кампания в над 40 национални и регионални он-лайн медии.

   

  Продължи разширяването на мрежата от партньори на Компанията, като сред тях се наредиха и „Пощенска банка“, Токуда Банк“, „ТБИ банк“, Български пощи и др. В техните офиси, всеки който се интересува, може да получи информация за продуктите, които ПОК „Доверие“ предлага на пазара и да прехвърли своите средства от друг пенсионен фонд, в съответния, управляван от Компанията.

   

  За поредна година Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

   

  На 27.05.2021 г., Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) присъдиха на ПОК „Доверие“ наградата за пенсионноосигурително дружество  за 2020 г. в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“. Това беше десетата награда за Компанията, като тя е единственият ѝ носител от учредяването ѝ през 2010 г.

   

  Независимо от затрудненията, породени от COVID пандемията, ПОК „Доверие“  за седма поредна година участва, макар и символично заради мерките за ограничаване на COVID-19, в европейския „Ден без асансьори" (No Elevators Day), който се състоя на 28 април. В сферата на корпоративната социална отговорност, Компанията за пореден път подкрепи проекта „40 до 40“ на Дарик радио.

   

  По данни на КФН към 31.12.2021 г., ПОК „Доверие“ изплаща  31.11% от пожизнените пенсии от фондовете за изплащане на пожизнени пенсии и 46% от разсрочените плащания от фондовете за разсрочени плащания, както и 75% от пенсиите от доброволните пенсионни фондове.

   

  Осигурените лица и нетните активи под управление в УПФ, ППФ и ДПФ „Доверие“ са, съответно,1 208 625 души и 4 825 625 хил. лв.

 4. През 2020 г., най-голямото предизвикателство, пред което се изправиха, както ПОК „Доверие“, така и целият свят, бе пандемичната криза, породена от COVID-19. Въпреки изключително сложната и динамична обстановка, Компанията съумя, бързо и ефективно, да пренастрои начина си на работа, да вземе всички необходими мерки за безопасност на своите служители и клиенти и да осигури непрекъсваемост на цялостния бизнес процес.

    

  Продължи развитието на дигиталната платформа www.poc-doverie.bg, като, в онлайн среда, бе пусната виртуална карта, показваща къде са инвестирани спестяванията за втора и трета пенсия на клиентите на Компанията. Данните за портфейлите на УПФ, ППФ и ДПФ „Доверие“ са показани в следните разрези: Географско разположение; Видове активи; Емитенти; Индустрии; Валутна експозиция.

   

  Продължи успешно процесът по дигитализация на продажбите, като, през 2020 г., Компанията отбеляза положителен резултат, както по отношение на броя на новопривлечени клиенти, така и по отношение на размера на прехвърлените суми от други пенсионни фондове, към съответните на ПОК „Доверие“.

   

  За пета поредна година, във фоайето на Бизнес-център „Доверие“, се проведе благотворителен мартенски базар. Мартениците са изработени от родители и приятели на деца с увреждания, като средствата, събрани от продажбата им, са предназначени за заплащане на рехабилитационни процедури, текущи лечения и терапии на малките пациенти.

   

  ПОК „Доверие“ взе символично участие в шестото издание на инициативата „Ден без асансьори“. Поради ограниченията, свързани с борбата срещу COVID-19, организаторите на събитието все пак отправиха своето предизвикателство да се ползват стълбите, когато е възможно и хората да се замислят повече за физическата активност.

   

  ПОК "Доверие" беше домакин на "виртуален урок“ по осигуряване, предназначен за ученици. Под формата на три уебинара се проведе седемнадесетото издание на образователната програма „Небанков финансов сектор в България“, която се организира от Комисията за финансов надзор, Министерството на образованието и науката и Фондация „Атанас Буров". Инициативата е предназначена за ученици от професионални гимназии по икономика в страната и поради епидемичната обстановка се проведе онлайн, между 2-ри и 16-ти октомври.

   

  За поредна година Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

   

  Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Пенсионно-осигурителна компания ”Доверие” АД, получи приза „За цялостен принос в развитието на българското осигуряване” на наградите на Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски".

   

  Към края на 2020 г. осигуряващите се лица в ПОК „Доверие“ в трите фонда са общо

  1,197,814 души, а управляваните нетни активи 4 244 383 данни на Комисията по финансов надзор (КФН), - http://www.fsc.bg/

 5. За девета поредна година, ПОК „Доверие" бе обявена за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване", на годишните награди за постижения в сферата на застраховането и осигуряването. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски", Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Българската асоциация на застрахователните брокери.

   

  ПОК „Доверие“ стартира изцяло обновения сайт на Компанията, който представлява виртуална платформа с богат набор от информация и он-лайн услуги за клиенти, осигурителни посредници и граждани. На сайта те могат да намерят обобщена информация за дяловете на всички универсални, професионални и доброволни пенсионни фондове; за движението на водещите борсови индекси, информация за реализираната доходност и поетия риск, по фондове и за различни периоди; да се запознаят с фирмите, участници в програмата за лоялност на ПОК „Доверие“ – „Комплимент от Доверие“ и отстъпките, които те предоставят на нашите клиенти. В порталът „Моето Доверие“, клиентите, при достъп с парола или квалифициран електронен подпис, могат да намерят персонална информация за състоянието на своята индивидуална партида, реализирания доход от инвестиции, индивидуален пенсионен калкулатор и др.

   

  Успешно стартира проектът за дигитализация на продажбите на ПОК „Доверие“, който позволява всички, които желаят, да станат клиенти на фонд, управляван от Компанията, да го направят, бързо, лесно, сигурно и безплатно, с издаването на временен електронен подпис от Evrotrust.

   

  ПОК „Доверие“ се включи за пети пореден път в европейската инициатива „Ден без асансьори“. В събитието, което се състоя на 24 април, взеха участие 90% от служителите в Бизнес-център „Доверие“.

   

  Компанията беше домакин на практически „урок“ по осигуряване за ученици. ПОК „Доверие“ се включи в XVI-то издание на образователната програма “Небанков финансов сектор в България”, за ученици от професионални гимназии по икономика в страната, организирана от Комисия за финансов надзор, Министерство на образованието и науката и Фондация "Атанас Буров".

   

  За четвърта поредна година, във фоайето на Бизнес-център „Доверие“, се проведе благотворителен мартенски базар. Традиционните продукти бяха изработени от родители и приятели на деца с увреждания. Всички събрани средства са за заплащане на рехабилитационни процедури, текущи лечения и терапии на малките пациенти.

   

  За поредна година Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

   

  Към края на 2019 г. осигуряващите се лица в ПОК „Доверие“ в трите фонда са общо

  1,199,364 души, а управляваните нетни активи възлизат на 3 833 523 хил. лв. (По данни на Комисията по финансов надзор (КФН) - http://www.fsc.bg/)