ПОК "Доверие" през 2022 г. - кратка ретроспекция

През 2022 г., International Finance Corporation (IFC), част от Световната банка, стана акционер на ПОК „Доверие“, с почти 10% участие в капитала на Дружеството. IFC е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

  

В резултат на извършената актуализация, считано от 01.04.2022 г., бе увеличен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии от Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие” и на разсрочените плащания от Фонда за разсрочени плащания „Доверие”.

Актуализацията на пожизнените пенсии се извърши с 50 на сто от превишението на реализираната, на годишна база, доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие” през периода от 04.10.2021 г. до 31.03.2022 г., включително, над техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии.
Актуализацията на разсрочените плащания се извърши с 50 на сто от реализираната доходност, на годишна база, от инвестирането на средствата на Фонда за разсрочени плащания „Доверие” през периода от 20.09.2021 г. до 31.03.2022 г., включително.
Реализираната доходност, от управлението на активите на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие“ и на Фонда за разсрочено плащане „Доверие“ през периода, за който се отнася актуализацията, е съответно 19.58% и 28.79%, на годишна база.

 

ПОК „Доверие“ надгради своя корпоративен сайт, създавайки английска версия (https://www.poc-doverie.bg/en). По този начин, успешно продължи изпълнението на корпоративната политика да предоставя възможно най-изчерпателна и прозрачна информация на чуждоезичните клиенти и партньори, в интернет среда.

 

На 27 март, служители на Компанията взеха участие в доброволческата инициатива за засаждане на плодна гора в пернишкото село Студена. Събитието, организирано от Гората.Бг, беше посветено на великия български художник Владимир Димитров-Майстора.

 

Служители на ПОК „Доверие“ се включиха в кампанията "Капачки за бъдеще". Десетото издание на благородната кауза се проведе на 16 и 17 април. Събраните средства бяха използвани за закупуване и оборудване на втора детска неонатална линейка и първата планинска офроуд линейка за трудни терени.

 

Компанията участва със специализиран щанд на IX конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), който се проведе на 10-11 май, в „Интер експо център“ – София. По време на събитието, делегатите и гостите имаха възможност да се запознаят с продуктите на ПОК „Доверие“, както и да се консултират по теми, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване.

 

Компанията подкрепи и 30-то издание на церемонията по връчването на приза „Банка на годината“, организирано от Асоциация „Банка на годината“. Събитието се проведе на 6 юли, в Гранд хотел Милениум, София.

 

За поредна година, ПОК "Доверие" бе партньор на социалния проект на Дарик радио - „40 до 40“, който има за цел да открие, насърчи и даде публичност на млади и успешни българи и техните постижения. Компанията подкрепя каузата за шеста поредна година.

 

Компанията, вярна на традициите да цени високо културата и изкуството, подкрепи 11-ия кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“ в град Попово, както и Latin Beach Boom 2022 в Курортен комплекс „Албена“.

 

През месец септември, Компанията се включи в тържествата по повод  25-та годишнина от основаването на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). БАДДПО е създадена през 1997 г., като ПОК „Доверие“ е сред учредителите ѝ.

 

На 13 октомври, се проведе второто издание на финансовия форум „Силата на инвестициите. ПОК „Доверие“ бе официален партньор на събитието, организирано от Infostock.bg. Сред участниците бяха водещи експерти в областта на икономиката и финансите, които коментираха актуални теми и различни възможности за инвестиции на българския и международните капиталови пазари, както и вложенията в имоти, криптовалути и много други теми.

 

През 2022 г. ПОК „Доверие“ беше единствената българска компания, която подаде Доклад за напредъка по Глобалния договор на ООН по новите стандарти, които бяха въведени експериментално от световната организация и които, от 2023 г., стават задължителни за всички членове на глобалната инциатива.

 

Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) за пореден път присъди кредитен рейтинг А- (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие“, както и кредитен рейтинг А – pf (перспектива: стабилна) на управляваните от нея фондове: Универсален пенсионен фонд "Доверие", Професионален пенсионен фонд "Доверие" и Доброволен пенсионен фонд "Доверие“.

 

Компанията получи 11-а поред статуетка за победител в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“  от наградите за принос в застраховането и осигуряването, които се връчват ежегодно от Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

 

Към края на 2022 г. осигуряващите се лица в трите фонда, управлявани от ПОК „Доверие“, са общо 1 247 605 души, а нетните активи под управление са 4 754 894 хил. лв., по данни на Комисията по финансов надзор (КФН), - http://www.fsc.bg/.

 

Повече за историята и постиженията на Компанията през годините от нейното създаване, можете да прочетете в тук